Az átalányadózás és a kötelező bankszámla kérdése

Az átalányadózás és a kötelező bankszámla kérdése

A közelmúltban leggyakrabban elhangzott két kérdés egyike, hogy kell-e vállalkozói bankszámlát nyitnia annak az egyéni vállalkozónak, aki áttér az átalányadózásra?

Nem! Az átalányadózásnak ebből a szempontból nincs jelentősége: csak azért, mert valakinek megszűnt a KATA alanyisága még nem kell „céges” bankszámlát nyitnia.

Pénzforgalmi számla (vállalkozói bankszámla) vezetésére a jelenlegi szabályozás szerint két vállalkozói kör köteles:

  • a jogi személyiségű adóalanyok („cégek”)
  • az áfa alanyok

Az egyéni vállalkozó tehát csakis akkor köteles vállalkozói számlát nyitni, ha áfa alanyiságot választott, vagy ha alanyi mentesként átlépte a 12 milliós bevételi határt, ezért áfa alannyá válik.

Sőt, számos olyan egyéni vállalkozás létezik, amelyik a bevételeit készpénzben kapja, így semmilyen bankszámlát nem tart fenn.

Akkor alanyi adómentesként nincs is értelme számlát nyitni?

Ha max. havi 1-2 tételt kapsz a számládra, akkor nincs értelme plusz bankköltséget bevállalni. Más kérdés, hogy ha havonta több számla ellenértéke érkezik bankszámlára, akkor mindenképpen érdemes a vállalkozás bevételeit elkülönítetten kezelni, és nyitni legalább egy alszámlát a folyószámlánkhoz, hiszen a bevétel beérkezésének időpontját a könyvelésben alá kell tudni támasztani valamilyen dokumentummal, és az ellenőrzéseknél is kérni fogják a banki igazolást.

Célszerű tehát a vállalkozásba érkező összegeket egy olyan számlára kérni, amelyiken nem keveredik a mozijegy és az internetes cipőrendelés közé a vállalkozói bevétel (nem is beszélve a többi privát infóról, amit nem szeretnél a könyvelőddel, de főleg a NAV ellenőrrel megosztani 😉).

Az alátámasztás céljára azonban bármilyen számla megfelel! Lehet az akár egy elkülönített lakossági alszámla is, a lényeg, hogy adóellenőrzéskor be tudd mutatni.

Döntés előtt érdemes a különböző banki ajánlatokat összehasonlítani, és legalább 2-3 évente felülvizsgálni az árakat, mert gyakoriak a különböző kedvezmények a szerződést követő évekre.

Share your love
Call Now Button