Az általányadózónak a könyvelő

„Az átalányadózónak nem kell könyvelő” – A régi nóta új verziója

Tényleg nem kell könyvelő az átalányadózónak?

Nos, ha az adott átalányadózónak könyvelő, bérszámfejtő és adótanácsadó végzettsége és (!) tapasztalata van, akkor valóban semmi szüksége segítségre!

A többieknek igenis szükségük van tapasztalt szakember munkájára. Az átalányadózás egy sokkal összetettebb adónem, mint a KATA volt – és bizony ennek ellenére a KATÁ-sok többsége is igénybe vette egy könyvelő vagy adótanácsadó segítségét a bevallása elkészítéséhez. Aki pedig még áfa alany is, nem hiszem, hogy egy percig is komolyan gondolná, hogy könyvelő nélkül boldogul (bár láttunk már „karón varjút” 😀 ).

Miben más az átalányadózás?

A KATA-tól eltérően itt nem egy fix havi összeget kell megfizetni. Hónapról hónapra meg kell állapítani, bevallani és megfizetni a járulékokat (kivéve a nyugdíjasokat), és negyedévenként meg kell állapítani és megfizetni az adóelőleget.

Ezeknek a kiszámításakor jópár szempontot figyelembe kell venni, mint például, hogy milyen egyéb társadalombiztosítási jogviszonya van a vállalkozónak (mi a TB státusza). Vagy hogy milyen költséghányadot alkalmazhat a jövedelme megállapításához. A kiszámolt adóból ráadásul különböző kedvezményeket vehet igénybe az átalányadózó. És akkor még is nem beszéltünk arról, hogy biztos, hogy az átalányadó a legjobb választás?

Ami az egyik legfontosabb különbség, hogy míg a KATA-ban a bevételtől független az adó összege (bizonyos korlátokig), addig az átalányadóban alapelvként a befolyt bevételek, pontosabban az abból számított jövedelmek után fizetjük az adót és járulékot. De most jön a csavar: mert, ha valaki biztosított egyéni vállalkozó, akkor abban az esetben is köteles adót és járulékot fizetni, ha semmi bevétele nem volt. Ez az úgynevezett minimális járulékfizetési kötelezettség, aminek a megállapítása sem mindig olyan egyszerű. Nem mindegy ugyanis az sem, hogy az egyéni vállalkozó tevékenységéhez szükséges-e a minimum középfokú végzettség.

Ebben a sokféle előírásban és adójogszabályban hogyan igazodhatok el?

Két lehetőséged van:

  1. beiratkozol képzésekre, előfizetsz szakmai anyagokra, elolvasod a releváns jogszabályokat, követed azok folyamatos változását, megveszed a nyilvántartásokhoz szükséges szoftvereket, applikációkat és továbbképzéseken, szakmai fórumokon veszel részt – és közben azon aggódsz, hogy vajon milyen hibát vétsz, és ezért mekkora adóbírságot kapsz a NAV-tól
  1. az értékes idődet a saját tevékenységed fejlesztésére fordítod, jól működő, virágzó vállalkozást építesz, miközben az adminisztrációd vezetését megbízható, garanciát nyújtó számviteli-adózási szakemberre bízod – így nyugodtan alszol éjszakánként.
Share your love
Call Now Button